V Jersey Zoo uhynul vzácný amazoňan mnohobarvý

Autor: Redakce PAPOUŠCI

Ostatní autoři: (c) Durrell Wildlife Conservation Trust

Tým Durrellova institutu s velkou lítostí oznámil úhyn amazoňana mnohobarvého (Amazona versicolor) v Jersey Zoo. Papoušek dostal jméno Gabriel na počest šéfa lesů ostrova St. Lucia, Gabriela Charlese. V zoologické zahradě na největším a nejjižnějším Normanském ostrově žil od března 1976. Dožil se neuvěřitelných 45 let.

Impozantní amazoňané mnohobarví se vyskytují pouze na ostrově St. Lucia a místní jim říkají „Jacquot“. Známý britský spisovatel, humorista, populizátor ochrany přírody a zakladatel Zoo Jersey, se karibským druhem papouška zabýval už v roce 1975, kdy na ostrově ve volnosti létalo asi sto jedinců. 

Ačkoliv se od roku 1849 jednalo o chráněný druh, populace od padesátých let minulého století rapidně klesaly. Důvodem byl úbytek přirozeného biotopu a časté ilegální odchyty. V Jersey Zoo byl proto založen záchranný program, s jehož scénářem tehdy pomáhal David Jeggo. Zahrnoval devět jedinců amazoňanů mnohobarvých, z toho sedm z přírody. Do aktivit programu se v roce 1983 zapojil Jeggův následník Dr. Glyn Young, pod jehož vedením se podařil první umělý odchov amazoňana mnohobarvého v Jersey Zoo.

První přesun v Jersey odchovaných amazoňanů na ostrov St. Lucia se uskutečnil v roce 1989. Díky podpoře Johna Comptona, místního vládního činitele, který se stal ambasadorem pro druh papouška své země, se podařilo decimování lesů značně utlumit.  

V sedmdesátých letech čítala volně žijící populace sto jedinců. Díky zkušenostem získaným v chovu a osvětovým programům pro zdejší obyvatele se při sčítání v roce 2009 dle studie ukázalo, že počet volně žijících jedinců vzrostl na 1750–2250. Mise byla splněna a bylo rozhodnuto, že záchranný program může být ukončen.

Zachránit amazoňany mnohobarvé byla Durrellova nejdelší a nejúspěšnější cesta. Gabriel zde po sobě nechal osm potomků. Tým Durrellova institutu se shoduje, že jim bude velmi chybět.

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme dnes