Prof.Dr. Michael Lierz zveřejnil video týkající se onemocnění COVID-19

Autor: Redakce PAPOUŠCI

Aktuální výskyt infekčního onemocnění COVID-19 (z anglického spojení coronavirus disease 2019) a obavy z nákazy jsou momentálně bohužel náplní života většiny obyvatel celého světa. Tématem se minulé pondělí v článcích online zabývala redaktorka Milena Vaňková, která ve svém článku perfektně popsala, co znamená pro chovatele papoušků. Četné dotazy na současnou situaci dostává i renomovaný veterinární lékař a přítel naší redakce Prof. Dr. Michael Lierz z veterinární kliniky univerzity Giessen. Tento týden proto na svém YouTube zveřejnil dvě velmi zajímavá videa, z nichž jedno je určeno konkrétně majitelům mazlíčků. 

Profesor Lierz jednoduše demonstruje, že nový koronavirus SARS-CoV-2, způsobující onemocnění COVID-19, se skutečně nepřenese z člověka na papouška, psa, kočku či jiného obyvatele domácnosti a doplňuje: "Neexistuje žádný důkaz, že by současný specifický virus mohl napadnout buňky papouška či jiných zvířecích svěřenců. Proto by si majitelé domácích mazlíčků neměli dělat žádné starosti. Nový koronavirus SARS-CoV-2 se šíří pouze mezi lidmi. Ve svém videu (v 1,25 minutě) Vám názorně ukáži, jak to funguje. Sedlo představuje specifický koronavirus (přenosný pouze mezi koňmi) a jak vidíte, pokud jde konkrétně o tento, pasuje pouze na koně. Nepasuje pak ani na pejska, kočku, prase nebo člověka. Takhle je tomu i u koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19 a "pasuje" pouze na člověka." 

Někteří by se teď ale mohli zabývat otázkou, proč tedy "náš" virus přeskočil z netopýra na člověka? Ve svém videu Dr. Lierz vysvětluje, že přenesení viru z netopýra na člověka bylo zcela náhodné a výjimečné. I takové případy se mohou ve vědě přihodit. Nicméně aby se to mohlo stát, virus už se musel určitým způsobem přeměnit, aby mohl člověka napadnout. Skrze tyto změny se z něj stal virus, který je přenosný dále výlučně mezi lidmi. 

A co Prof. Dr. Lierz vzkazuje chovatelům papoušků? "Využijte toho, že pro své miláčky máte spoustu času. Věnujte se jim a upevňujte vzájemnou vazbu, což je určitě pro obě strany prospěšné. Papoušci vaši přítomnost jistě velmi uvítají."

Za veškeré doplňující informace Prof. Dr. Lierz děkuje svému kolegovi Prof. Ziebuhrovi, který se specializuje na obor virologie JLU Giessen.

Odkaz na YouTube kanál – Dr. Michael Lierz: 
https://www.youtube.com/channel/UClSc7GMtttB37meekPxpTxA

 

Prof. Dr. Michael Lierz je ředitelem Kliniky ptáků, plazů, obojživelníků a ryb Univerzity v Giessenu
(Klinik für Vögel, Reptilien, Amphibien und Fische der Justus-Liebig-Universität Gießen)
Adresa: Frankfurter Straße 91-93; 35392 Gießen
Telefon: 0641 99-38431

DALŠÍ ČLÁNKY DR. MICHAELA LIERZE NAJDETE NA TOMTO WEBU

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme v pondělí