Představení časopisu PAPOUŠCI 2–2020

Autor: Alena Winner

Tyto dny nejsou vůbec příjemné. Šířící se virus rozebírán všemi médii je předmětem zájmu celého světa. Novináři chrlící z úst často co nejdrastičtější senzacechtivé zprávy na pohodě psychiky nikomu nepřidají. Uklidňující kapitán, který lidi přiměje k disciplíně a zachování chladné hlavy v ČR docela chybí... je to tedy jen a jen na nás... 

Ale i na této situaci lze najít pozitiva. I přes tu paniku všude kolem jsme se totiž konečně zastavili. Mnohým tyhle momenty možná pomohly pochopit pravou podstatu bytí. Nic se totiž nezblázní a důležitý je POUZE ŽIVOT. Vy všichni mne znáte jako rozevlátou redaktorku, která je stále v běhu. To je sice pravda. Ale tento fakt nic nemění na skutečnosti, že jsem si léty uvědomila, co je v životě důležité. Nerozčiluji se nad maličkostmi, snažím se být oporou své rodiny, dělat něco pro zdraví a žít každý obyčejný den naplno. Pokud nejde o nevyléčitelnou nemoc, tak má prakticky vše nějaké řešení. A každého dne je zapotřebí si vážit.

V těchto chvílích je radno být doma a věřím, že Vám dny pomůže zpestřit třeba čtení časopisu PAPOUŠCI... 

 

 

Rolf Lanz si splnil svůj sen, když ve Švýcarsku založil ptačí park Ambigua. Ačkoliv jsou nyní bany na cestování, v létě již bude situace jistě v normálu. Dejte si návštěvu parku do plánu svých prázdninových cest. 

Velký rozruch vzbuzuje článek Güntera Ballona. Začínal s chovem mutačních rozel a cesty osudu ho posunuly k chovu amazoňanů – speciálních forem a mutací. Günter je chovatelem tělem i duší a ve svém článku popisuje své základní zkušenosti. Příspěvek dokreslují fotografie vypovídající o kvalitě chovu. 

 

Ing. Jana Jiroušková Kamberská Vám tentokrát představí své chovatelské zařízení, které vybudovali spolu s manželem a dlouholetým chovatelem Václavem Jirouškem. Vyčerpávající text na vyhledávané téma Vám dá inspiraci, pokud se chystáte k něčemu podobnému... 

Loriové malí patří mezi vzácné atraktivní druhy. Duo vedoucích chovatelů z Loro Parque Márcia Weinzettl a Luboš Tomiška, spolu s vědeckým ředitelem nadace Rafaelem Zamorou Padrónem v aktuálním čísle popisují prvoodchov tohoto druhu v Evropě. 

Australští chovatelé Damian Dunemann, Garry Stack a Klaus Sietas se vyjadřují k automutilaci u kakaduů. Jejich zkušenosti jsou zajímavé a v praxi mohou být pro každého chovatele přínosem.



Redaktorka Milena Vaňková byla na návštěvě u pana Stanislava Zelenky, který představuje svůj chov a voliéry. Velmi diskutované téma v aktuálním čísle rozebírá Radka Hrevušová. Diskuse, které se vedou kolem mutací gold mantel nejsou jednotné a autorka zveřejňuje vysvětlující informace. 

Rozsáhlý článek o chovu výstavní formy agapornise fischeri poskytnul Pavel Roder z Českého klubu chovatelů agapornisů. Renomovaná veterinární lékařka MVDr. Vaidlová opět otevírá téma teflonu. Je pro papoušky škodlivý? Vše nasvědčuje faktu, že skutečně ano. 

Dr. David Waugh, externí redaktor nadace Loro Parque Fundación nás vezme do domoviny kakaduů žlutolících a prozrazuje současnou situaci týkající se jejich stavů ve volné přírodě. 

Rubriku pro chovatele mazlíčků si vzal tentokrát pod křídla Milan Blaška se svým článkem týkajícím se fénování papoušků. 

A závěrem mi dovolte zveřejnit ještě úvod aktuálního čísla, který představení časopisu zároveň uzavře... 

 

********

Mikrobus nabírá jižní směr od Českých Budějovic. Z klikaté cesty, po které lze dojet až do Novohradských hor, odbočujeme na silnici vedoucí do obce Komařice, jejíž dominantou je impozantní renezanční zámek ze šestnáctého století. Zde se narodil a žije kronikář, myslivec, spisovatel a známý ilustrátor Oldřich Tripes. Je legendou české myslivecké scény a má za sebou řadu záslužných aktivit, mimo jiné také pro děti. Navštívili jsme ho s patnácti dětmi z mysliveckého kroužku Dubenští divočáci, aby s nimi pohovořil o lásce ke zvěři a myslivosti.

Setkání zaštítil Václav Meškan, ředitel základní školy Dubné a vedoucí mysliveckého kroužku v jedné osobě. Když jsme akci plánovali, sdílel na svém facebookovém profilu dojemnou citaci: „Myslivost není jen koníčkem, ale velikou, ušlechtilou láskou ke zvěři, k přírodě a neopakovatelným kouzelným okamžikům. Myslivost je nejpodivnější a nejhlubší lidskou vášní.“ Citace pokračuje, ale vyzdvihnu tento úryvek, protože lze aplikovat i na CHOV PAPOUŠKŮ. Totiž i my chovatelé a příznivci pestrobarevných opeřenců víme, o čem naše aktivita je. Je o obětavosti, oddanosti a péči, kterou našim svěřencům denně věnujeme. Bohužel i my jsme někdy napadáni, že zvířata trápíme. A tady vidím podobnost s myslivostí. V očích některých mají její vyznavači mnohdy neblahou nálepku vrahů nebohých zvířátek. Takovým kritikům nemá smysl něco vyvracet, jelikož jsou zaslepeni svým úzkým náhledem na věc. Stejně jako pozbývá smyslu vysvětlovat neznalým, o čem je chov papoušků. Jak myslivci, tak chovatelé by si neměli nechat vzít vítr z plachet a nedbat na naivní a často arogantní názory samozvaných spasitelů a ekologistů všeho druhu. Lidí, kteří nebyli ani jednou v lese např. krmit zvěř nebo se ani jediný den nestarali o papouška či nepřispěli na žádný smysluplný záchranný projekt.

Ale zpět k dětičkám. Je mi ctí, že za redakci mohu být součástí aktivit pro malé ratolesti. Celá léta podporujeme národní kola mladých chovatelů (ČSCH), dětské dny, kroužky a další setkání, kde probíhá osvěta pro děti, které jsou vedeny k lásce k přírodě. A nejinak tomu bylo dnes.

Přeji Vám krásné jarní dny!

Předplatit časopis PAPOUŠCI za 348 Kč/rok

 

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme dnes