Nahlédněte do květnového čísla časopisu PAPOUŠCI

Autor: Alena Winner

Aktuální číslo časopisu PAPOUŠCI je opět velmi naplněné. Troufnu si říci, že až jarně nabité! Rozsáhlé články renomovaných autorů se zabývají nejrůznějšími zajímavými tématy.

Uplynul rok od chvíle, kdy chovatelský svět přišel o uznávaného chovatele papoušků Ing. Jana Nedělníka. Osud mu dopřál zachování jeho velkolepého chovu a celoživotního díla. V chovatelském odkaze zodpovědně pokračuje jeho kolega Ing. Pavel Malík a v tomto čísle popisuje současnou podobu kobeřického chovu.

Zcela ojedinělý komplexní přehled poddruhů papoušků žlutotemenných vypracoval chovatel Rinus van den Broek z Holandska. Věřím, že se hodí nejen chovatelům tohoto sympatického afrického druhu. Mohli jste si všimnout, že už v minulém čísle časopisu byla uveřejněna nová rubrika v podobě ANKETY. A nechybí ani tentokrát. Zabývá se častou otázkou, týkající se sestavení chovného páru z uměle či přirozeně odchovaných rodičů. 

Milena Vaňková zpracovala velice zajímavý rozhovor s kurátorem chovu ptáků ZOO Brno, panem RNDr. Petrem Suvorovem, Ph.D., který prozradí aktuální chovatelskou situaci, ale také plány do budoucna. Od stejné autorky se pak dočtete zajímavé informace týkající se chovu arů ararauna. V článku zahrnula i praktické poznatky českých chovatelů – Josefa Zavorala, manželů Ruckých nebo Dany Havelkové. V dalším článku Jaroslav Vokoun představuje využití germicidních lamp v chovu.

MVDr. Veronika Trhoňová, Ph.D. a její manžel Ing. Vojtěch Trhoň letos navštívili Kostariku. Své znalosti v oblasti výživy aratingů tak mohli ještě více rozšířit o poznatky ze svých pozorování ve volné přírodě. V aktuálním čísle najdete rozsáhlý článek, který pojednává jak o výživě v lidské péči, tak referuje o složkách potravy ve volnosti. 

Ing. Jana Jiroušková Kamberská se tentokrát zabývá používáním výživových doplňků, konkrétně hovoří o úskalí lipofilních vitamínů. MVDr. Helena Vaidlová z veterinární kliniky MADA představuje viry, které mohou ohrozit papoušky. Článek obsahuje přesné popisy, příznaky a preventivní doporučení. Dr. David Waugh shrnuje situaci týkající se amazoňanů tukumanských ve volné přírodě. 

Další dva články patří chovatelům mazlíčků. První z nich vypráví příběh o Ájince – alexandru čínském a ve druhém autor Milan Blaška popisuje jak je to s papoušky a dovolenou.

Chcete se dozvědět více?

Časopis • 64 STRAN

Časopis PAPOUŠCI 2/2022

75 Kč

Skladem > 5 ks

Expedujeme dnes