e-shop časopis články online inzerce

ATLAS PAPOUŠKŮ - Kakadu růžový

Autor: Markéta Palátová

Foto: Úvodní foto: Deepak Karra, další autoři uvedeni u fotografií

Publikováno: 23.07.2021

KAKADU RŮŽOVÝ (Eolophus roseicapilla)

Autor fotografie: Leanne Irwin

 

ČELEĎ

Kakaduovití (Cacatuidae)

 

ROD

Eolophus – jediný zástupce

 

POPIS

Kakadu růžový je středně velký papoušek, jehož domovem je Austrálie. Tělo a hlava mají výrazně růžovou barvu, křídla a ocas jsou šedé, vrchní část a konce křídel obvykle tmavší. Chocholka tohoto papouška není tolik výrazná a má světle růžovou barvu, stejně jako čelo. Pokud je papoušek v klidu, peříčka chocholky zůstávají ležet na hlavičce. Pokud je papoušek rozrušený, chocholka se vzpřímí. Kakadu růžový má menší světlý zobák a světlé nožky. Barva očního okruží a očí se liší dle pohlaví a poddruhu.

 

HMOTNOST

Hmotnost se pohybuje od 275 do 425 gramů.

 

VELIKOST

Asi 35 cm, délka křídel od 25 do 27 cm.

 

DÉLKA ŽIVOTA

Asi 40-50 let.

 

 

PODDRUHY (klasifikace podle Mulawky)

 

E.r.roseicapillus – jihovýchodní forma (jih, jihovýchod, východ a střed Austrálie, Tasmánie)

– tmavě růžové až červené oční okruží, bílá chocholka

 

E.r.assimilis  - západní forma (západ Austrálie)

– šedobílé oční okruží, delší a plnější chocholka, která je růžovější než u předchozí formy, světlejší a zavalitější tělo, větší hlava

 

E.r.kuhli – severní forma (sever a východní část západní Austrálie)

- nejmenší poddruh, menší hlava, zakulacená chocholka, samci mají výrazné červené oční okruží, samice mají oční okruží matně růžové, zbarvení peří je výrazně světlejší než u předchozích forem, navíc chybí tmavší zabarvení na konci peří, mláďata jsou šedá, bez známek růžové

 

Autoří fotografií: Donnacha Keniry a Evocati Joel

 

POHLAVNÍ DIMORFISMUS

Samci mívají tmavší oční okruží a hnědé oči. Oční okruží u samic je světlejší, oči jsou světle hnědé až červené.

 

Samice - autor fotografie: Leanne Irwin

 

 

VÝSKYT

Kakadu růžový je papoušek, se kterým se můžete setkat téměř po celé kontinentální Austrálii. Dříve žili především v suchém vnitrozemí, v polopouštích a stepích. Díky rozšiřování zemědělské půdy však došlo k rozptýlení kakadu růžových do dalších částí Austrálie. 

 

 

ŽIVOT VE VOLNÉ PŘÍRODĚ

Kakadu růžový obývá různé biotopy a živí se semeny trav, různými obilovinami a rostlinami. V jeho jídelníčku najdeme také ovoce, bobule, kořínky, výhonky rostlin, květy, hmyz a larvy. Potravu hledají nejčastěji na zemi, někdy také na stromech. Setkáme-li se s kakadu růžovým ve městech, bude to obvykle na trávnících v parcích nebo na travnatých hřištích. Pokud mají tu možnost, rádi si pochutnají na plodech různých stromů – šiškách cypřišů apod. 

 

Autor fotografie: Sam Fazio

 

Nejoblíbenějšími stromy pro hnízdění jsou vzrostlé blahovičníky, ale nepohrdnou dutinami jiných stromů. Listy blahovičníků si také rádi vystýlají hnízda, kam každý den přinášejí nové listy.

 

Kakadu růžový je společenský papoušek, který žije v početných skupinách. V přírodě vytváří obrovská hejna čítající stovky až tisíc jedinců! Je velice družný a nezřídka jej můžeme najít ve společnosti dalších papoušků, např. jiných kakaduů (nejčastěji žlutočečelatých). Kakadu růžový se v přírodě dokáže velmi dobře adaptovat na nové podmínky. Velká hejna těchto ptáků tak často migrují za potravou nebo vodními zdroji. A vzhledem k velkému počtu jedinců v hejnu dokáží tito kakaduové strhávat i dráty elektrického vedení a způsobovat tím velké materiální škody.

 

Autor fotografie: Glenn Roman

 

Kakadu růžový je velmi hlasitý a drzý papoušek. Farmáři je považován za škůdce, protože hejna způsobují škody na úrodě. Na druhou stranu je kakadu růžový velmi zábavným papouškem, který je vděčným cílem objektivů kamer a fotoaparátů. Dokáže si totiž užívat života: houpáním se na drátech, nastavováním se dešťovým kapkám apod. Dalším typickým znakem je jejich nebojácnost. Někteří je díky tomu považují za hloupé, protože papoušci často nereagují na blížící se nebezpečí (odtud také jejich pojmenování v angličtině - galah = blázen, šašek, pitomec). 

Autor fotografie: Ev Lagoon

 

 

PAPOUŠEK V LIDSKÉ PÉČI

Kakadu růžový dokáže být skvělým společníkem. Lehce se totiž adaptuje na různé podmínky. Je hravý, inteligentní, ale dokáže být nepředvídatelný ve svých reakcích. Vzhledem ke své inteligenci potřebuje neustálou stimulaci, tzn. zaměstnávat hračkami apod. Vyžaduje také intenzivní interakci. Má tendenci  vytvářet „silný vztah“ k některému členovi rodiny a projevovat agresivitu k ostatním. Důležité je také poskytnout papouškovi dostatek větví k okusu, abychom mu umožnili zaměstnat zobák. Papoušek není, v porovnání s většími druhy kakaduů tolik hlučný, přesto je jeho křik velmi výrazný (průměrně 90 dB, ale dokáže až 100 dB). Hlasově se kakadu růžový projevuje především ráno a večer.

 

Kakadu růžového můžeme spatřit také v různých barevných mutacích. Nejčastěji jako albína, kdy šedou barvu opeření nahrazuje bílá, nebo kdy bílá barva nahrazuje růžovou (tato mutace je velmi vzácná). V přírodě byl spatřen také kakadu růžový, u kterého byly šedá i růžová barva díky změně pigmentace nahrazeny černou. 

 

 

CHOV

Kakadu růžový dosahuje pohlavní dospělosti obvykle ve věku asi 3 let, v přírodě o rok později. Během zásnubního rituálu se samec před samicí naparuje, vykračuje si se zdviženou chocholkou směrem k samici a jemně přitom pokyvuje hlavou ze strany na stranu. Mezi jednotlivými „promenádami“ si papoušci vzájemně probírají peří. Kakadu růžový, stejně jako jiné druhy kakaduů, vytváří doživotní páry.

 

Kakadu růžový je poměrně plodný druh. Pár obvykle zahnízdí dvakrát do roka, ani tři snůšky však nejsou výjimkou. V hnízdě najdeme čtyři až pět vajec (výjimečně až osm). Vejce jsou bílá, matná, o velikosti cca 35 x 26 mm. Mláďata se klubou po 22 až 26 dnech. Pokud samice opustí hnízdo, samec pomáhá s líhnutím, oba rodiče se pak o mláďata společně starají. Ve věku asi 7 týdnů mláďata opouštějí hnízdo, rodiče je však stále krmí. Tato péče trvá ještě dalších 5 až 6 týdnů od opuštění hnízda.

Autor fotografie: Son Le

 

ZÁVĚR

Kakadu růžový je nádherný papoušek, který vyniká svým zbarvením. Překvapení, vzrušení nebo strach dává najevo zdvižením chocholky. Může to být také varování, po kterém následuje útok. Jsou velmi aktivní a také hluční, protože dokáží pronikavě křičet.

Pozor bychom si měli dát v oblasti výživy. Kakadu růžový při nesprávné dietě trpí na obezitu a s tím spojené zdravotní problémy (např. onemocnění jater nebo různé nádory). Při krmení bychom se tedy měli vynechat tučná semena (např. slunečnici) a tučné ořechy. 

 

Autor fotografie: Brian Fitzgerald

 
 

 

Zdroje:

The Cockatoos, A Complete Guide to the  Species, Mulawka, Edward John, McFarland and Company, Inc., Publishers 2014

Cockatoos, Cameron, Matt, CSIRO Publishing 2007

https://galah.galahs.com.au/index.html

Markéta Palátová

Papoušci mě provázejí s přestávkami od dětství - andulky, kakariki, korely, rosely atd. Před pár lety přišel první „velký“ papoušek – amazoňan modročelý, kterého mám dodnes. Největší láskou se však stal kakadu alba. S ním přišly radosti, ale i ...

Zobrazit celý profil

Objednejte si tištěný časopis PAPOUŠCI

Chcete se o papoušcích dozvědět ještě mnohem víc? V tištěném časopise PAPOUŠCI zveřejňujeme obsáhlé a kvalitní články, které prezentují osobní dlouholeté zkušenosti chovatelů papoušků i mazlíčkářů.

OBJEDNAT PŘEDPLATNÉ

+420 775 275 299

PO-PÁ 8:00 - 16:00

redakce@papousci.com

V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat

Code & design with by WAMPLE, s.r.o. | We are on