e-shop časopis články online inzerce

ATLAS PAPOUŠKŮ – amazónek tmavý

Autor: Redakce PAPOUSCI

Foto: Alena Winner

Publikováno: 21.04.2021

Amazónek tmavý

Pionus fuscus

 

 

POPIS

Peří na temeni hlavy je tmavě (navy) modré. Patrné je červené zbarvení v okolí nozder, od kterého vede tmavý pruh k oblasti oka. Příuší je černě zbarvené, z dolní strany ohraničené béžovými pírky. Peří na břiše a prsou má růžovofialový nádech. Křídla mají hnědočernou barvu. Ocas je jasně tmavě modrý, jeho spodní část se vyznačuje světle červeným zbarvením. 

 

Mladý pták je velmi podobný dospělému jedinci, ale křídelní krovky mají zelenavé okraje.

 

HMOTNOST

179–229 g

 

VELIKOST

25–26 cm

 

DÉLKA ŽIVOTA

25-30 let

 

POHLAVNÍ DIMORFISMUS
Není patrný

 

VÝSKYT

Guiana, severovýchodní Venezuela, severní oblasti Brazílie po Amazonii (Manaus), východní až severní Maranhão. Amazónky tmavé můžete najít také na západě Sierra de Perijá, na severovýchodních státních hranicích Kolumbie a Venezuely. 

 

ŽIVOT VE VOLNÉ PŘÍRODĚ

Amazónci tmaví obývají vlhké stálezelené lesy, dále pak sezónně a trvale zaplavované oblasti. V severním Surinamu druh zalétá do savan. V oblasti Perijá byli amazónci tmaví viděni v nížinách do nadmořské výšky 1200–1800 m. Ohledně potravy ve volné přírodě existuje jen velmi málo záznamů. Známé je pouze, že se druh stoprocentně pravidelně živí semeny Eschweilera subgrandulosa a Micropholis melinoneana.
 

CHOV V LIDSKÉ PÉČI

 

Všeobecně
Dříve se mnoho chovatelů domnívalo, že se odchovy daří převážně jen v malých klecových voliérách o maximální délce jednoho metru v tmavším prostředí (bez možnosti delšího proletu). V průběhu let se však ukázalo, že tomu tak není. Odchovy se pravidelně daří i v prostornějších voliérách. Ideální je, pokud lze amazónkům poskytnout kombinované voliéry – záletový prostor o minimální velikosti 1,5 x 1,5 x 2 m (délka, šířka, výška) a venkovním prostoru o minimálně stejné velikosti. Vzhledem k původu druhu je nutné v zimním období vnitřní prostory vytápět a pro hnízdění zajistit, aby v nich nebylo prudké světlo (spíše přítmí). Samička obvykle snáší 3 až 4 vejce, která zahřívá 26 dní. Mláďata opouštějí budku po 68–72 dnech.

Budka
Pro hnízdění se osvědčily budky z přírodních kmenů, které si amazónci rádi opracovávají. Průměr základny by měl být 20–25 cm, výška 35–60 mm. Amazónci tmaví však ochotně přijímají i budku z překližky. Ideální je, pokud jsou budky umístěny v krytém záletovém prostoru a papoušci mají pro hnízdění potřebný klid.

 

Vybavení voliéry
Jde o velice hravý druh, proto je vhodné jim do voliér umístit větve k okusu. Mohou být i s větvemi, což zajistí prostředí, které papoušci mohou prozkoumávat. Amazónci uvítají i například pařez na dnu voliéry, na kterém mohou přistávat nebo různé hračky vyrobené ze dřeva.  

 

VELIKOST KROUŽKU

8,0 mm

 

AMAZÓNEK TMAVÝ V RŮZNÝCH JAZYCÍCH:

Anglicky:
Dusky Parrot
Německy:
Veilchenpapagei
Španělsky:
Loro Morado
Francouzsky:
Pione violette
Finsky:
ruskoaratti
Dánsky:
Violvinget Pionus
Maďarsky:
ibolyapapagáj
Italsky:
Pappagallo fosco
Nizozemsky:
Bruin Margrietje

ČASOPIS PAPOUŠCI

Časopis PAPOUŠCI – kvalitní články pro chovatele a přátele papoušků.

Zobrazit celý profil

Objednejte si tištěný časopis PAPOUŠCI

Chcete se o papoušcích dozvědět ještě mnohem víc? V tištěném časopise PAPOUŠCI zveřejňujeme obsáhlé a kvalitní články, které prezentují osobní dlouholeté zkušenosti chovatelů papoušků i mazlíčkářů.

OBJEDNAT PŘEDPLATNÉ

+420 775 275 299

PO-PÁ 8:00 - 16:00

redakce@papousci.com

V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat

Code & design with by WAMPLE, s.r.o. | We are on